Wednesday, March 9, 2011

idea [5]

Ayie memandang qwerty keyboard sambil otaknya berpusing-pusing mencari susunan ayat yang terbaik untuk ditulis di dalam proposalnya. Temujanji dengan penyelianya, Dr. Ahmad sudah ditetapkan pada hari Isnin minggu depan. Sewajarnya dia harus bergerak pantas, kerana jadual Dr. Ahmad agak padat. Ayie tidak sepatutnya menghabiskan masa dengan cerita-cerita korea, facebook.
                Facebook tersebut perlu dihibernasi buat sementara waktu nampaknya. Dia megangkat, bersila di atas kerusi. Postur tubuh badanya ditegakkan. Takut bongkok. Teringat kata mama yang pernah menegur postur badanya yang agak melengkung ini.
                “Kak long, Akmal tak jadi balik cuti sekolah ni.” Akmal terus memberitahunya ketika dia di pejabat petang tadi.
                “Kenapa?” dahi Ayie berkerut. Jarang sekali Akmal mahu menghabiskan cutinya di sekolah. Selalunya, pantang cuti sekolah. Awal-awal lagi Akmal dah beli tiket untuk pulang ke kampong.
                “Mal nak masuk pertandingan hafazan Quran. Mal nak jadi wakil daerah.” Terang Akmal tulus.
                “Baguslah.” Suara Ayie kedengaran agak girang. “So, bila pertandingannya?”
                “Bulan depan.”
                “Habistu cuti ni ada apa kat sekolah yang tak mahu balik?”
                “Mal ada kelas tasmi’  ustaz. Siapa yang nak masuk pertandingan ni, kena lepas dulu ujian tasmi’ baru layak.”
                “Oooo” bulat mulut Ayie.
                ****
                Teet.. Teet.. Teet..
                Telefon bimbit Ayie berbunyi lagi sejurus dia habis berbual dengan Akmal di talian sebentar tadi. Dia menekan keypad pantas. Akmal lupa nak pesan apa-apa la tu. Detik hatinya.
                017-*******
                Miss, tadi ada test kan. Saya over slept la, boleh tak saya ambil test tu balik.

                Ayie mengetap bibir geram. Malas di layan perangai pelajar-pelajarnya. Bukan tidak diberitahu, dengan selambanya alas an terlajak tidur. Dia orang ni langsung tiada rasa bersalah.  Ucapan maaf pun tiada. Apa nak jadi dengan pelajar sekarang.
                Mesej tersebut dibiar begitu sahaja. Malas nak beri muka kepada pelajar seperti itu. Mana pergi adab mereka kepada pensyarah? Walaupun Ayie masih tidak ada panggilan Dr. Phd dihadapan namanya, tapi mereka tetap perlu menghormatinya sebagai salah seorang yang memberikan ilmu kepada mereka.
                Teet.. Teet..Teet.. Telefon bimbit Ayie berbunyi lagi. Meriah sungguh hari ini.
                019-5436767????
Bibir Ayie tersenyum lebar.
                Awak buzy?
                Tangan Ayie pantas menekan keypad telefon bimbitnya , cepat di balas kepada si dia nun jauh di sana.
                Tak.  Kenapa?
                019-5436767????
                Saya ada hal nak bincang dengan awak. Boleh tak kita jumpa??
               
Ayie 02.40 p.m
                Nak jumpa bila?
               
                019-5436767???? 2.45 p.m
Weekend ni? Ok tak?
               
Lorrr. Weekend ke. Ingatkan nak jumpa hari ini. Beria betul.
               
Weekend. Pukul 11 pagi. Saya akan datang dengan Arin.
            Dan Ayie pun jadi tak sabar-sabar menantikan kunjung tibanya hujung minggu. Kenapa rasa lambat sangat nak tiba hari tersebut. Berdebar  hatinya untuk mendengar perkara yang hendak dipincang tersebut.
               

               

No comments:

Post a Comment